luni, 14 iulie 2014

Clatite cu ciocolata si capsuni



 Daca pentru unii clatitele sunt un desert rapid si usor de facut, pentru mine sunt un cosmar. Niciodata nu-mi ies cum trebuie ... ba-s prea groase, ba prea arse, ba se rup, ba se lipesc cand vreau sa le intorc...sa nu mai vorbim de faptul ca intai "stric"4-5 clatite pana reusesc sa coc una. Cat despre intorsul prin metoda aruncatului...nici o sansa...toate ajung pe jos . Si cu toate astea, din cand in cand ma incumet sa fac clatite.


 Ingrediente:

5 oua,
600 ml lapte,
200 ml apa minerala /sifon,
vreo 300-350 gr faina,
coaja de portocala rasa,
esenta de portocale,
5 linguri zahar, 
ulei pentru prajit.

crema de ciocolata, 
capsuni.


Preparare:

Cu un tel, bateti bine ouale cu esenta , coaja de portocala si zaharul. 

Adaugam faina, treptat, cate o lingura. Omogenizam si mai adaugam o lingura de faina pana obtinem o compozitie destul de groasa greu de amestecat. 

Acum incepem sa adaugam treptat laptele si apa /sifonul. Amestecam cu spor pana obtinem un aluat lichid, fara cocoloase de faina . Consistenta e asemenatoare cu cea a  sucului natural de fructe facut la storcator. Daca vreti sa faceti clatite mai groase, fie reduceti cantitatea de lichide fie puneti mai multa faina. 

Eu fac aluatul "din ochi" cum se spune. Cantitatile nu sunt batute-n cuie. Puteti pune mai putine oua, sau doar apa /sifon in loc de lapte, sau mai multa apa si mai putin lapte. Clatitele vor iesi la fel de bune. Nu va recomand insa, sa puneti prea mult zahar. Acesta se caramelizeaza la copt si in locul unor clatite blonde veti obtine unele negricioase.

Booon, acum puteti trece la copt clatitele. 

Punem tigaia la incins pe flacara aragazului si o ungem cu ulei folosind un penson / pana de gasca cum avea mamaia mea. Imi amintesc si acum acele pene legate si folosite fie la uns cozonacii , fie la uns tavile. ce penson, ce smecherii de silicon.....

Cand tigaia e incinsa (sfaraie uleiul) , cu un polonic turnam aluatul in tigaie si o rotim sa se distribuie uniform pe toata suprafata. 

Cand marginile clatitei devin aurii , cu o spatula de lemn o intoarcem pe partea cealalta. O mai lasam foarte putin dupa care o rasturman pe o farfurie. 

Ungem din nou cu un strop de ulei, punem un nou polonic de aluat ..si tot asa pana se termina aluatul din castron. 

Din cand in cand mai amestecati compozitia, pentru-ca faina are prostul obicei de a se lasa pe fundul vasului.

Ungem fiecare clatita cu crema de ciocolata peste care presaram felii de capsuni . Le impachetam  / rulam dupa moft si savuram cu pofta. 


Aceasta reteta este dedicata copiilor (asa cum cere tema) si merge la Campania de sarbatoare din aceasta luna. Iata si dovada ca al meu copil le adora. Dar nah, ce copil nu iubeste ciocolata ??!!??


Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...