joi, 12 septembrie 2013

Savarine cu dichis

 Pai cand se da sfoara-n tara ca e mare concurs mare, cu premii mega faine si tentante...ce poti sa faci decat sa "te bagi" ?? Va spun eu. Faci o mare claca: chemi familia, cu catel, purcel, sot, copil si ce mai ai in dotare si te sfatuiesti (asta insemnand discutii in contradictoriu, certuri, rasfoit reviste, certat plodul ca rupe pagina, zburlit la sot ca nu e de acord cu propunerea ta, alungat catel ca nu zice nimic...si tot asa). Ca pana la final sa fie tot cum spui tu, ca doar tu stai "la cratita". 
La noi in bucatarie, dupa o discutie "constructiva" (motivat de faptul ca nu le am cu arta decorativa in ce priveste dulciurile) am hotarat sa facem savarine...Siropoase, dulci si aromate. Bune rau ! Pe cuvant !!
Ingrediente: 

Aluatul:
6 oua,
6 linguri de pesmet
6 linguri de zahar,
1 praf de sare,
1/2 lingurita praf de copt Coseli,

Sirop:
2 pahare de apa
1 plic (50 gr) de zahar pudra Coseli,
esenta de vanilie Coseli,

Crema
500 ml smantana (de tara) pentru frisca,
3-4 linguri de zahar pudra Coseli,
intaritor de frisca,

Ornare:
cateva boabe de rodie,
cateva boabe de strugure.

Preparare:
Am spart ouale si am separat albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le-am amestecat cu 3 linguri de zahar si praful de copt (stins cu otet)  pana la omogenizare.
Albusurile le-am batut (ca la politie) spuma cu praful de sare si zaharul. Am adaugat pesmetul si apoi galbenusurile. Am amestecat usor, cu lingura (de lemn, cu gauri) de sus in jos. 
Am uns tavile de savarine (mostenire de la bunica) cu unt si le-am tapetat cu faina, apoi cu lingura le-am umplut cu aluat. Am dat la cuptorul incins in prealabil, pentru vreo 20 minute(noo, cred ca stiti de testul "scobitoarea" nu?? e sfant ).

Intre timp am pregatit siropul. Am pus apa la fiert cu zaharul. La final am adaugat esenta.

Savarinele fierbinti, fara forme, le-am scufundat in sirop, dupa care le-am scos pe un gratar.Dupa ce s-au racit am taiat si vestitul capac .

Smantana am batut-o bine de tot cu zaharul . Fiind smantana "de la mama ei, de la vacuta" am adaugat si ceva intaritor special de frisca (nu de alta, da` mi-era teama ca se taie).

Am ornat cu boabe de rodie si struguri(pentru un plus de culoare).

Si pe final am prins si "hotul"......



Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...