joi, 21 martie 2013

Negresa cu merisoare, mascarpone si parfum de menta




Ingrediente pentru blat:
250 gr unt (1 pachet)
150 gr merisoare
200 gr zahar
50 gr cacao
150 gr mascarpone
3 oua
1 plic (nu sticluta)esenta vanilie
150 gr faina
1 praf de sare

Ingrediente pentru crema:
100 gr zahar pudra (vanilat)
1 pliculet gelatina
350 gr mascarpone



Ingrediente pentru glazura:
200 gr ciocolata (cu menta am folosit eu)
100 ml frisca lichida
50 gr unt
1 lingurita esenta de menta.


Preparare:
BLAT:
Topim untul la baie de aburi, apoi amestecam cu zaharul si cacaoa. Adaugam apoi cele 150gr mascarpone, ouale, vanilia, merisoarele si la final cernem faina si sarea. Daca doriti mai puteti adauga si in blat ciocolata, eu insa am inlocuit-o cu merisoare de data asta.
Turnam compozitia in tava (eu am folosit una dreptunghiulara), nivelam cu spatula si dam la cuptorul incins din timp,  40-45 de minute sau pana trece sfantul test al scobitorii.
Lasam blatul 5 minute in tava, sa se racoreasca, dupa care il scoatem si-l lasam la racit complet (2-3 ore). Netx time, cand voi face prajitura, voi insiropa putin blatul, ca a iesit cam "dens" de data asta.
CREMA:
Punem 50 ml apa peste gelatina si le lasam 10 minute. Intre timp ne ocupam de mascarpone, pe care il amestecam cu zaharul pudra, cu mixerul /sau cu manuta la viteza medie, pana zaharul pudra este complet topit. Topim apoi gelatina la baie de aburi, dupa care o punem peste crema de mascarpone, amestecam bine.
Turnam crema peste blat si dam la rece, din nou, pentru 2-3 ore. Data viitoare voi folosi mai mult mascarpone, pentru-ca e delicioasa, iar stratul a fost prea subtire. Sau poate a fost tava mea de blat prea mare ?? !! ??

GLAZURA:
Rupem ciocolata marunt si o punem intr-un vas mare. Separat, intr-o cracticioara, punem frisca (eu din viteza, am turnat toata cutia de frisca, adica 200 ml, si mi-era frica ca nu se va "intari" , insa mi-a fost frica degeaba. A iesit perfecta glazura) si untul, le punem pe foc, le aducem la punctul de fierbere, apoi le turnam peste ciocolata. Lasam 2-3 minute, apoi amestecam bine bine pana toata ciocolata e topita si avem o crema lucioasa. Turnam crema de ciocolata peste crema de mascarpone, nivelam bine cu spatula si dam din nou la rece, minim 2 ore, de preferinta peste noapte.

4 comentarii:

Paula Gafitescu spunea...

Delicioasa prajitura, arata superb!

stefy spunea...

negresele sunt prajiturile mele preferate, asa ca sper ca mai ai una si pentru mine!!:P

Monya spunea...

@Paula...multumesc !!!

Monya spunea...

@Stefy..sigur ca mai am...te astept cu drag !!