miercuri, 24 octombrie 2012

Curcan umplut, la cuptor

Curcanul asta umplut mi-a dat muuulta bataie de cap, da` multa frate !!!! Nu stiam cum sa-l fac, cu ce sa-l umplu si tot asa. M-am gandit prima data la o umplutara cu alune, mere, stafide, smochine chestii exotice ce mai insa viitorii degustatori mi-au sarit in cap: nuuuu, vrem ceva simplu si bun, un gust cu care suntem obisnuiti. Bine , am spus, o sa fie legume autohtone. Apoi, alta dilema: toate retetele prezentau un curcan de maxim 5 kg  din alimentara, iar al meu era mai mare si bonus...era din ala crescut la curte, care stiti voi povestea cu "fierbe si se gateste mai greu decat cel cumparat" .....Soc si groaza !! Panica !!!! Cat il las la cuptor, daca nu se coace (aveam in spate experienta unor pui pe sticla, care dupa 3 ore de plaja in cuptor, tot nu erau bine bine rumeniti ) . Pana la urma...am facut o cruce mare si am zis, fie ce-o fi, in cel mai rau caz ramanem flamanzi. Si am pornit la treaba...

Ingrediente:
1 curcan (de 7 kg a fost al meu, de curte),

pentru marinata:
apa (vreo 3 litri)
vin alb (1,5 litri)
un pumn de sare grunjoasa,
vreo 4 frunze de dafin,
boabe de piper,
boabe de coriandru,
boabe de mustar,
1 crenguta de cimbru,
tarhon uscat,
rozmarin uscat,
50 ml ulei,

pentru umplutura:
1 lamaie,
200 gr orez,
2 morcovi,
4 cepe,
1 capatana usturoi,
ficat, pipota, inima de la curcan,
100 gr masline feliate,
 100 gr bureti,
1 legatura patrunjel verde,
sare, piper.
Preparare:
Intr-un vas mare (in care sa incapa curcanul) am pregatit marinata din toate ingredientele de mai sus si am lasat curcanul acolo pentru 3 zile, intorcandu-l din cand in cand sa se marineze bine.
Am pregatit umplutura cam asa: am calit ceapa taiata marunt cu morcovul dat prin razatoare, iar cand a devenit sticloasa am adaugat maruntaiele de curcan (adica ficatul, pipota si inima). Dupa vreo 5 minute, am adaugat buretii, orezul si o cana de apa si am lasat la fiert cam 15-20 minute. Cand s-a racit am adaugat si maslinele si am condimentat dupa gust.
Am scos curcanul din marinata, l-am intepat din loc in loc si am bagat cate un catel de usturoi.
Am umplut apoi curcanul, i-am pus lamaia drept "dop", i-am legat picioarele cu sfoara (sa nu se desfaca) si l-am asezat in vasul (in care am pus si aproximativ jumatate din zeama in care a stat curcanelul la murat) pentru cuptor.
La cuptorul cu lemne, focul a ars vreo 3 ore inainte de a baga curcanul, pentru a fi destul de fierbinte sa se prajeasca mastodontul.
Am acoperit curcanul cu un strat dublu de hartie de copt si l-am bagat la cuptor. 
Cam asa arata dupa vreo 3 ore....
Dupa aproximativ 3 ore am scos hartia si am mai lasat curcanul la cuptor inca 1 ora jumatate , stropind din cand in cand cu zeama din vas. Asta este ceea ce am obtinut la final:
Tot ce pot sa spun este ca a fost devorat fara mila....si tot ce a ramas au fost oasele.....Un succes total zic eu, deci clar o sa repet experienta. Si poate , data viitoare, voi incerca o umplutura mai crazy :D. 

Un comentariu:

Stefy spunea...

asta da papa bun!!:*

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...