marți, 14 decembrie 2010

Pomana porcului

"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei", scria Ion Creanga in "Amintiri din copilarie".
Peste ani, inca se pastreaza aceasta traditie, adaptata pe ici pe colo la conditiile moderne. Cel putin, la mine in familie, nu exista Craciun fara sacrificarea porcului. Bine recunosc, acum (cand am crescut un pic) nu ma mai incanta acest ritual de "taiere a porcului", insa cand eram micuta, eu eram cea care, cu mandrie, ii inmanam tatalui cutitul SPECIAL (si cand spun special, nu exagerez, pentru ca cu acel cutit nu se face altceva decat se transeaza porcul... ATAT.) achizitionat pentru taierea lui Ghita.  De Ignat, in ziua sacrificiului, este obligatorie si "Pomana porcului"care nu este altceva decat clasica friptura de porc, insa parca de o mie de ori mai gustoasa decat orice friptura mancata pana atunci si indiferent de cum a fost preparata. Nu stiu daca acest gust deosebit este dat de spiritul sarbatorilor care ne bat in geam, sau de mirosul ce se strecoara agale din tigaie, sau de pofta cu care mananca tatal meu slanina proaspat fripta , insa stiu ca este deosebita.

 Ingrediente
1,5 kg carne din tot porcul in proportii egale (muschiulet, ceafa, slaninuta, ficat, costita...)
150 ml vin alb dulce
2 capatani mari de usturoi
50 ml ulei
1 lingurita de boia dulce
1 virf de cutit boia iute
sare , piper
1 legatura de cimbru (optional)
500 ml zeama de carne (apa in care ati fiert carnea)
1 paharel de tuica (pentru a aluneca mai bine friptura)


Mod de preparare
Carnea se taie bucati potrivit de mari / cubulete (dupa cum doriti). Mai intai am dat un clocot (cam 15 minute) la toata carnea, pentru a fi sigura ca iese frageda si gustoasa friptura.
Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se lasa la foc mic. In uleiul incins punem mai intii costita si pieptul sa-si mai lase grasimea. Cind acestea s-au rumenit, se adauga restul carnii. Dupa 10 minute se da cu sare si piper. Dupa alte 10 minute, nu uitati, la foc mic, se adauga boiaua, vinul, o capatana de usturoi si zeama de carne. Se lasa sa fiarba impreuna circa 20 de minute si se amesteca din cind in cind..
Cea de-a doua capatana de usturoi se curata, se piseaza si se face mujdei. Eu il fac asemanator cu maioneza, frecand usturoiul cu ulei sare si 1 lingura de smantana sau iaurt (depinde ce am prin casa).
Se serveste fierbinte, cu mujdei de usturoi, muraturi, un ou prajit alaturi, brinza si mamaliguta.
Pofta Buna.


Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...