vineri, 17 iunie 2016

Beigli cu nuca si smochine


Pentru mine, aceasta reteta era o banala placinta crocanta cu nuca.  De curand, tot auzind prin diverse discutii, reportaje, etc. de neigli, am facut si eu ceva cautari si am aflat cu stupoare ca placinta mea e de fapt un cozonac unguresc. O fi unguresc, o fi romanesc, pentru mine tot o placinta gustoasa ramane.  
Si cum se apropie Mosii de Vara, cand se da de pomana (cel putin la noi inca se pastreaza traditia si ma bucur ca un copil mic care primeste dulciuri cand ma trimite mama sa-i cumpar castroane de lut si linguri de lemn, sa ne dea de pomana) merita sa o incercati. 


Ingrediente:

pentru aluat:
600 gr faina,
200 gr unt,
100 ml lapte,
50 gr zahar,
7 gr drojdie uscata,
2 galbenusuri,
un praf sare 

pentru umplutura:
500 gr nuca,
100 ml lapte,
4 linguri zahar, 
10 smochine

pentru uns:
1 galbenus,
2 linguri ulei


Preparare:

Intr-un bol punem faina amestecata cu drojdia uscata si sarea. 

Topim untul si-l amestecam cu galbenusurile  dupa care-l turnam peste faina. 

Dizolvam zaharul in laptele caldut si il adaugam putin cate putin in aluat. 

Framantam pana obtinem un aluat consistent pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in parti egale si-l intindem intr-o foaie de preferat dreptunghiulara, dar merge si rotund-ovala.

Fierbem zaharul cu laptele pana ce acesta s-a dizolvat, apoi adaugam nuca macinata si lasam pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa.

Adaugam curmalele, taiate cubulete, si lasam umplutura sa se raceasca.

Punem un strat generos de umplutura, rulam, punem in tava (cu hartie de copt). Ungem cu galbenusul  si dam la cuptor pana se rumeneste. 



Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...