vineri, 3 aprilie 2015

Clatite cu vin si dulceata de nuci


La Provocarea Mistery box de aprilie, Margareta  ne-a aferit spre combinare 8 ingrediente : fructe proaspete sau uscate, cacao, smantana, lapte, vin, oua, frisca, ciocolata. Eu am nimerit 6 si asta doar pentru-ca am ales o reteta de lenesi. Simpla, adicatelea. Dar delicioasa. Cum ce....clatite. Cu vin si ciocolata. Si dulceata de nuci.




Ingrediente:

5 oua,
500 ml lapte,
200 ml apa minerala /sifon,
vreo 300-350 gr faina,
coaja de la o portocala,
100 ml vin alb,
ulei pentru prajit.

umplutura:
100 gr ciocolata amaruie, 
50 ml frisca lichida
dulceata de nuci


Preparare:

Cu un tel sau la mixer, bateti bine ouale.

Adaugam faina, treptat, cate o lingura. Omogenizam si mai adaugam o lingura de faina pana obtinem o compozitie destul de groasa, greu de amestecat. 

Acum incepem sa adaugam treptat laptele, apa /sifonul si vinul. Amestecam cu spor pana obtinem un aluat lichid, fara cocoloase de faina.

Adaugam coaja de la portocala si 4 linguri de ulei si omogenizam.

Daca este nevoie (aluat prea subtire) mai adaugam putina faina.

Eu fac aluatul "din ochi" cum se spune. Cantitatile nu sunt batute-n cuie. Puteti pune mai putine oua, sau doar apa /sifon in loc de lapte, sau mai multa apa si mai putin lapte. Clatitele vor iesi la fel de bune. 

Punem tigaia la incins pe flacara aragazului si o ungem cu ulei folosind un penson.

Cand tigaia e incinsa (sfaraie uleiul), cu un polonic turnam compozitia in tigaie si o rotim sa se distribuie uniform pe toata suprafata. 

Cand marginile clatitei devin aurii , cu o spatula de lemn o intoarcem pe partea cealalta. O mai lasam foarte putin dupa care o rasturman pe o farfurie. 

Ungem din nou cu un strop de ulei, punem un nou polonic de aluat ..si tot asa pana se termina aluatul din castron. 

Din cand in cand mai amestecati compozitia, pentru-ca faina are prostul obicei de a se lasa pe fundul vasului.

Pentru umplutura am pregatit o crema ganache de ciocolata.

Rupem ciocolata in bucatele si o punem intr-un vas. Incalzim frisca lichida, la foc mediu, cat sa ajunga la punctul de fierbere apoi turnam lichidul fierbinte peste ciocolata si-l lasam sa stea cateva minute, apoi amestecam incet pana cand toata ciocolata se topeste.

Ungem fiecare clatita cu crema de ciocolata si le rulam. Deasupra turnam sirop din dulceata de nuci.


Pofta buna sa aveti !

3 comentarii:

Unknown spunea...

Ce frumoase au iesit. Vreau si eu una :(

Monya spunea...

Cerasela, te astept !

Plooshy Cuisine spunea...

Foarte apetisant arata clatitele!!

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...