miercuri, 11 iunie 2014

Ciorba de peste cu leustean


La noi in familie, cel putin de cand a aparut kinder-ul, borsul/ciorba e nelipsita de la masa de pranz. O zi fara "bols cu ceapa" e o tragedie... Si pentru asta, incerc sa diversific categoriile de "bols". Cu de una, cu de alta....In week end am avut ciorba de peste . Normal ca kinder-ului nu i-a placut pestele, insa zeama a limpait-o cu placere. Iar tati a fost si mai fericit ca a avut 2 portii de carne de devorat. 


Ingrediente:

1 kg peste ( 2 capete si 2 cozi am folosit eu),
o ceapa mare,
1 morcov,
o  radacina mica de pastarnac,
2-3 rosii bine coapte (sau din bulion),
o cescuta de orez,
2 linguri ulei,
sare, piper,
1 l bors, 
3 l apa,
leustean verde,



Preparare:

Intai de toate curatam pestele de solzi, intestine si alte cele ( asta daca nu v-au usurat treaba cei de la magazin). Capul si coada de la peste le oprim pentru bors. 

Restul le prajim , le pregatim pentru saramura sau mai stiu eu ce. Eu de cand ma stiu am facut bors doar din extremitatile pestelui.  Si e delicios. 

Se iau legumele , se spala, se curata bine si se taie marunt / se dau prin razatoare. Se pun la calit cu cele 2 linguri de ulei.

Dupa cateva minute adaugam cei 3 litri de apa. 

Adaugam orezul si lasam la fiert 15 minute. 

Punem si pestele in oala. Mai fierbem 10 minute. 

Adaugam borsul (daca vi se pare prea acru, puneti mai putin) si mai dam cateva clocote.  Condimentam dupa gust cu sare si piper.  Oprim focul.

Presaram leustean tocat si servim. 

PS> Sotul mananca capul de peste separat, cu putin otet sau zeama de lamaie. 



Aceasta postare merge la Grupul FB al Provocarii "virtual hug"  gazduita in aceasta luna de  Cerasela si-a sa minune de blog.            

Iar imbratisarea mea virtuala merge catre  TeoBucatar .

Pe Teo (sau mai bine zis , pe-al sau blog) l-am descoperit de curand, dupa ce am primit  de la el, un comentariu  fain la una din retetele mele. De atunci il tot urmaresc si vreau sa va spun ca are niste postari de-ti lasa gura apa. De fotografii nici nu mai vorbesc. Sunt super super faine, vii, colorate, care te fac sa intinzi si tu mana sa iei o bucata de placinta sau o lingura de ciorba. 
Rasfoindu-l gasesti aproape orice: de la aperitive la ciorbe, la feluri principale si pana la conserve. E mereu o sursa de inspiratie, asa ca va invit sa -i "vizitati" casuta virtuala.

Si cum Provocarea lansata de  Cristina se refera fix la asta :

"Pe scurt...toti am pornit de jos si toti am simtit la un moment dat ca nu ne apreciaza nimeni, ca munca noastra nici nu este observata, ca nu insemnam nimic si ca ne pierdem in marea asta de oameni si idei. Eu va propun ca in fiecare luna sa sustineti intr-o postare un alt blog. Fie ca este un blog mic, aflat la inceput de drum, sau un blog pe care il apreciati si-l urmariti cu regularitate, sau un blog de pe care v-ati inspirat adesea pentru meniul zilnic, pomeniti-l intr-o postare si faceti-i o surpriza. Va asigur ca gestul vostru va pune un zambet pe fata unui om, iar in ziua de azi, cand zambetele sunt atat de rare, cum sa refuzi sa fii tu cel care daruieste zambete?",

adica la a descoperi bloguri noi si de a le arata ca le apreciezi, nu puteam sa ratez sansa de a trimite o imbratisare virtuala catre Teo. 

Iar daca si voi vreti sa multumiti / transmiteti un gand frumos / un zambet  cuiva, nu ezitati. 


Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...